Aquest estiu llegim...

Marxem de vacances!

Sisplau, si algú de vosaltres pot passar a recollir el correu i a donar menjar al gat us estarem eternament agraïts.


Però no patiu, per a aquests dies de vacances els veïns del replà us deixem alguns suggeriments lectors perquè no ens trobeu a faltar...

La Família Mumin, del 1r 1a, recomana:
Aquest estiu anem a passar uns dies amb els parents de Finlàndia. Portem la maleta plena dels llibres que ens han deixat els nostres veïns d'escala i aprofitarem les vacances per llegir en família cada vesprada.
Ah! i també portem tres llibres per regalar als cosinets trolls de Hèlsinki, tres llibres que ens han robat el cor:
 
MELOY, Colin. Les cròniques de Wilwood. Il·lustr. Carson Ellis. Madrid: Alfaguara, 2012. p. 576. ISBN 978-84-2040-243-7.  Preu: 16.95€
Ell, l'autor, és el cantant i lletrista d'un grup anglès, rotllo indie, que es diu The Decemberists. Ella, la Carson Ellis és il·lustradora. Aquesta és la seva primera novel·la. Potser sí que és una barreja del principi de la pel·lícula Dentro del laberinto i d'altres històries com Nàrnia. Potser té algun gir argumental una mica estrany però bé, a mi m'ha agradat molt conèixer la boscúria impenetrable, plena d'aventures i personatges suggerents. Una bona lectura, amb una edició molt i molt cuidada, per a lectors a partir de nou, deu anys.

CIRICI, David. Molsa. Il·lustr. Esther Burgueño. Barcelona: Edebé, 2013. p.156. ISBN 978-84-683-0897-5. Preu: 8.60€
Un premi Edebé, al meu entendre, molt merescut. Una història realista protagonitzada per un gos que veu com la guerra el separa de la seva família. Després de malviure per la ciutat, el bosc i fins i tot un camp de concentració, la Molsa és capaç de retrobar els infants amb qui va créixer. Un relat emotiu explicat des del punt de vista d'un gos.


BARRETS, Joan. Carrer del mar. Il·lustr. Mar Borrajo. Tarragona: Piscina. Un petit oceà, 2013. ISBN 978-84-616-2924-4. Preu: 16 €.
 "Al carrer del mar s’expliquen set-centes trenta històries a l’any; dues per dia. Sempre les mateixes 730 històries, però mai no són iguals". En molt poques pàgines els autors suggereixen un munt d'històries, personatges, jocs literatis... per omplir les tardes d'estiu de poesia.


Pippi Langstrump, del 1r 2ª, recomana:
Abans de fer-vos la recomanació de tres llibres per a l’estiu, necessito aclarir-vos una cosa. Si heu llegit les meves aventures, o heu vist algun capítol de la sèrie de televisió, us haureu adonat que allò que més m’agrada és anar a contracorrent.
És per això que les obres que us suggeriré no són gens o gaire estiuenques, sobretot pel que fa a la temàtica, però si que són lectures que difícilment us decebran.
Paraula de Pippi.
Extravagant, si; però, de confiança, també.

DURAN, Teresa. Les tres reines d’Orient. Il•lustr. Lluís Farré. Barcelona: La Galera, 2012. 40 p. Preu: 7,95€
Una història de per riure i somriure, centrada en la llegenda dels tres reis d’Orient. El pinyol del conte és el qüestionament, per part de les tres mullers dels reis, dels populars regals –or, ensems i mirra- que fan al nen Jesús. Aquest debat sustenta un conte hilarant, original, fantàsticament ben escrit i il•lustrat, que no deixa, en cap moment, d’explicar la llegenda. Un regal de Nadal que també pot ser adient per acompanyar les vesprades d’estiu.

LEEUWEN, Joke van. Quan el meu pare era un arbust. Trad. Gustau Raluy i Caroline de Jong. Barcelona: Cruïlla, 107 p. (El Vaixell de vapor. Sèrie Taronja; 188) Preu: 7,90€

Joke van Leeuwen és una autora holandesa que ens va sorprendre fa anys amb una novel•la original i estranya anomenada Ip! (Cruïlla, 2004). Aquesta nova entrega no té la mateixa dosi d’originalitat, però si que té la virtut de la diferència. El tema és l’arribada d’una guerra i com la nena protagonista ha de fugir al país veí. Tant la pèrdua del pare –que ha d’anar a lluitar amb un manual de camuflatge sota el braç!-, com les peripècies del viatge i els personatges que troba, mantenen un bri d’originalitat que la diferencien d’obres de temàtica similar. A més, hi ha un ingredient d’ironia i de poesia que accentuen la diferència. L’aventura no és com la de tantes altres obres estiuenques. Parteix d’un fet més dramàtic, però tant el que hi succeeix com el ritme i l’estil en fan un llibre recomanable.

BONDOUX, Anne-Laure. Les llàgrimes de l’assassí. Barcelona: Baula, 2012. 185 p. Preu: 14,90€
Diuen que llegir és viatjar. En aquest cas, anem a un territori extrem, el sud de Xile. El que hi passa és cruel, però també emotiu, centrat en el que succeeix a l’interior dels protagonistes: en Paolo, un nen que es farà adult, i l’Àngel Alegría, un assassí sense escrúpols.
L’inici és colpidor, quan l’Àngel apareix i, sense miraments, mata els pares del primer. Per ambdós, el noi i l’assassí, i així ho diuen, aquell és el dia que van néixer. La relació que s’estableix entre ambdós provoca una tempesta al seu interior, especialment en el de l’assassí. L’amor que se li desvetlla envers el menor li dibuixa un present inesperat. El personatge tendre d’en Paolo fa patir pel que viu al costat d’un assassí, encara que la seva relació esdevingui gairebé de pare i fill. Un viatge a ciutat modelarà la personalitat del Paolo, alhora que aprofundirà en la batalla interna de l’Àngel.
En el rerefons, hi hauria el missatge de com l’amor pot canviar les persones. En la superfície, un treball fantàstic de narració que no deixa indiferent al lector.


La Sra. Anglada, del 2n 1a, proposa prendre un gelat amb la il·lustradora Kitty Crowther.
Recentment hem tingut la sort d’apropar-nos una mica al món de la il·lustradora belga Kitty Crowther. El dia 11 de juliol va estar a la llibreria Casa Anita, parlant del seu treball i de la seva mirada atent i compromesa amb la professió.
Una jove il·lustradora que dibuixa el que sent. Kitty dibuixa cada dia i crea personatges per intuïció que poc a poc van prenent vida pròpia i expliquen històries també personals i a vegades, surrealistes. Són els seus amics, els qui l’acompanyen sempre, diu. Realitat i ficció, es poden confondre o ajuntar, va explicar-nos.
Estima la natura, les plantes, la diversitat, les persones amb caràcter i poc convencionals. Li agrada parlar i dibuixar sobre temes difícils i poc habituals en la literatura infantil, la mort, la por, la diversitat cultural... Dibuixa amb materials diversos, retoladors, llapis de colors, ceres...Però no perd temps explicant-t’ho, prefereix parlar de continguts.
Us proposo conèixer millor la seva proposta artística i aquest estiu tenim la possibilitat de gaudir dels títols editats a Barcelona per l’editorial Corimbo i també a Madrid per “Cuatro azules”.
Editats per l’editorial Corimbo:
Mi amigo Juan
I doncs?
Theo y Dios
¡Scric scrac bibib blub!
Editats per Cuatro azules:
Col·lecció Poka i Mina
Bon estiu i a gaudir de la Kitty, i del gelat!!!


Des del 2n 2a, en Dídac i l'Alba, creuen que us poden agradar: 
GISBERT, Francesc. La muntanya invisible. Alzira: Bromera, 2013. (Col·l. Espurna, 106). Preu: 9,50€.

Una història trepidant en mig de la selva amazònica, frontera entre Argentina i Brasil, on es desenvolupa una guerra silenciosa a la recerca d'un màgic medicament que permeti curar el càncer. Tot embolcallat per interessos farmacèutics que passen per damunt de les tribus dels homes invisibles els quals malden per mantenir la seva independència allunyats de la "civilització". Una narració que manté un bon ritme, escrita per la magistral mà de Francesc Gisbert qui ja ens va enganxar amb la seva narrativa històrica de Els secrets de l'alquimista (Bromera). Una novel·la de bon passar, per deixar petja en el lector i remoure consciències i afrontar el futur amb optimisme, ja que hi ha molt per fer i tot és possible. 

I, a més, ara que el dia és llarg i hom i dona té el cap menys pesant i pot albirar el futur, també és bo fer una aturada en el camí, un repòs que convidi a la reflexió com la que la professora de la universitat de València, la Gemma Lluch, ens regala en aquest magnífic volum: 

LLUCH, Gemma. La lectura en català per a infants i adolescents. Història, investigació i polítiques. València/Barcelona: Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana; Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2013 (Biblioteca Sanchis Guarner, 78). Preu: 15€. 
Una obra que està cridada a convertir-se de referència on es recull molta de la tasca d'investigació d'aquesta professora. El llibre, estructurat en tres grans blocs: història, investigació i polítiques, és un manual introductori i al mateix temps un treball rigorós adequat per a novells i experts del món de la literatura infantil i juvenil catalana. Seria bo, doncs, que tothom qui d'una o altra manera remena per aquest món de la lectura dels més petits fes parada aquest estiu en aquest volum i conegués de primera mà què s'ha cuinat i què s'està cuinant en el món de la LIJ. 

Ei, i per acabar, res millor que treure la pols a algun Anna Karenina, El roig i el negre o Donna Leon que tingueu oblidat en una lleixa i gaudiu de l'estiu a pleret.

Miss Dewey, del 3r 1ª, recomana:
En un mes de vacances hi hem d'encabir moltes experiències. El viatge, el sol, les tempestes d'estiu, les pluges d'estrelles, la platja o la muntanya, el descans, els vermuts dels grans, els gelats dels petits, les migdiades... i els llibres! Així com els llibres no són l'únic suport de lectura (cada vegada hi ha més gent que per fi pot emportar-se tots els llibres que voldria sense haver-se de preocupar pel sobrepes de la maleta gràcies als lectors electrònics), els llibres no només poden servir per llegir. Amb un llibre pots fer molt més! Aquest estiu des del 3r 1a us proposo tres llibres que us entretindran tant o més que l'app més fantàstica que hagueu descarregat pel vostre flamant ipad.


NAVARRO, Àngels; BONJOCH, Eloi; PUIG, Miquel. Laberints. Barcelona: Estrella polar, 2010. p. 24. ISBN 978-84-9932-224-7. Preu: 21,95 €
Només apte pels qui NO viatgin amb Ryanair, perquè dubto molt que la mida permeti fer-lo entrar com a equipatge de mà.

 
MARTÍ, Meritxell. L'illa de les 160 diferències. Il·lustr. Xavier Salomó. Barcelona: Cruïlla, 2011. p. 20. ISBN 978-84-661-2883-4. Preu: 15,50 €
Es podrien passar tot l'estiu entretinguts buscant la diferència de la última pàgina i no trobar-la...TULLER, Hervé. Un llibre. Barcelona: Cruïlla, 2010. p. 58. ISBN 978-84-661-2628-1. Preu: 13 €
Per mi, l'obra mestra de Tullet. Un veritable llibre interactiu, i sense pestanyes ni imatges que es moguin miraculosament. Uns quants punts de colors, i un text que et va indicant què has de fer. Simplement brillant.En Max, del 3r 2a, recomana:
NESBO, Jo. El doctor Proctor i les pólvores tirapets. Traducció del noruec de Meritxell Salvany. Il•lustracions de Per Dybvig. La Galera. Barcelona 2013. 221 p.  Preu: 12’95 euros
Nesbo (Oslo 1960) es va iniciar amb la LIJ amb aquesta sèrie del doctor Proctor i els seus experiments esbojarrats. Aquesta novel•la d’humor, de fàcil i distreta lectura, té un punt fort que enganxarà, ben segur, a la seva audiència: va de pets. Unes pólvores que et permeten tirar-te uns pets espectaculars, sorollosos, que no fan pudor i que, si esculls la, diguem-ne, gamma alta (petarronautes), et poden empènyer cap endavant en l’espai i fer que et desplacis. Et foraden, això sí, els pantalons.
Àgil, amb ironia i desimboltura, Nesbo ens presenta una història a la manera clàssica: un protagonista espavilat, en Bolet, un nen amb pocs amics i família desestructurada; dos col•legues de pes, el doctor inventor (estrafolari, una mica boig) i la Lise, una companya de classe no gaire popular; tres antagonistes de més pes encara, els bessons Truls i Trym, i el seu pare Sr Trane (tots tres grassos, sense escrúpols i curts de gambals), i uns quants secundaris entre els que destaca una anaconda voraç que viu a les clavegueres de la ciutat. La història? La invenció, robatori i posterior utilització de les pólvores tirapets durant la festa major de la ciutat, el 17 de maig. Impagable l’escena de la guàrdia reial d’Oslo vinclada endavant disposada a tirar-se pets per substituir els canons i poder honrar el rei durant la salva del dia gran. Tot acompanyat de les delicioses il•lustracions de Per Dybvig amb grafit negre i grafit vermell, amb la immediatesa de l’esbós, tan delicades i tan sensibles. Una lectura apta per l’estiu després d’ingerir un riquíssim empedrat de mongeta seca!!!

BASSAS, Àngels. Els contes d'en Patatu. Il•lustracions: Pedro Rodríguez. Barcelona: La Galera, 2013.  48 p.  Preu: 6’95 euros.
L’Àngels Bassas és una actriu molt coneguda. L’Àngels té un fill que es diu Martí. L’Àngels des de sempre que ha inventat contes per a en Martí. Com ens passa a molts escriptors que expliquem (inventem!) contes per als nostres fills, nebots o nets, n’hi ha uns, vés a saber per què, que es queden al nostre imaginari. A l’Àngels (i al Martí) se’ls va quedar en Patatu, un pallasso que viu dalt d’un turó i que baixa al poble de tant en tant a fer el pallasso i a fer que els nens s’adormin sense tenir malsons. Aquest personatge, a qui li encanten les patates, és barreja de molts altres (el pallasso tanoca del circ, el pare Noel, l’àngel de la guarda...) i l’Àngels (i en Martí) li van veure prou entitat com per a iniciar una sèrie sobre la seva figura i els seus amics. Així s’inicia la col•lecció Patatu, de la qual La Galera ja ha publicat 4 volums aquest any. Text senzill però efectista, amb il•lustracions molt adients i que funcionen (detallistes, riques compositivament i molt entenedores, em permetreu que un dia en parli amb deteniment des del 3r 2a), i uns quants jocs (buscar diferències, resoldre laberints) i uns quants cromos per col•leccionar. Un llibre-joc, senzill, barat i ben fet que està resultant tot un èxit editorial.

REIZAC I JÖRG, Grégoire. Tic-Tac. Traducció del francès: Pere Comellas. Barcelona: Takatuka, 2013. 32 p. Preu: 14 euros.

Un àlbum curiós, aquest.
Té un concepte al darrere, la concepció del temps (el seu valor, el seu significat, el seu rendiment) per part d’una nena, que malinterpreta (o interpreta a la seva manera) el concepte de temps del que parlen els grans.
Resulta enginyós i divertit (la mare li dóna “deu minuts per endreçar l’habitació”; el pare “perd hores als embussos de tràfic”) i la nena compta i descompta hores i minuts pensant que tenen un valor que es pot quantificar (“El temps és or”, li diu el pare, i per tant, pensa ella, el puc posar a la guardiola i fer-me rica). Les il•lustracions a doble pàgina no són curoses, sinó que tenen un punt destraler, precipitat o d’anar per feina, que, d’entrada, desorienta. Els dibuixos resulten espontanis, sí, una mica fugissers com el temps que compta la nena, però són alhora molt barrocs, carregats de color i moviment, amb composicions agosarades i caòtiques que, si per una banda encaixen amb el text, d’altra no deixen petja en l’espectador: se les mira i les oblida, com un acompanyament purament funcional a allò que s’explica. Sí, una mica “de pressa, de pressa”, com el títol de la pel•li de Saura...


Bones vacances!

Tornem al setembre!

5 comentarios :

Des del 2n2a us diem: bones vacances veïns i veïnes!!!

Bones vacances! I si aneu i torneu i aneu i torneu, regueu-me les tomaqueres... que encara que no ho sembli, són màgiques!

Molt bone vacances Replaneros!!!!

Una meravella EL CARRER DEL MAR!!
Bones vacances!!
Si voleu, us recullo la correspondència, jo no faig pas vacances a l'agost.

D'acord Rosa, comptem amb tu per la correspondència i si pots, rega'ns les plantes de la porteria.
gràcies!

família mumin 1r 1a

Publica un comentari a l'entrada