Unes colònies per a il·lustradors!

Aquest estiu he estat de colònies. Unes colònies per a il·lustradors!

Des de fa uns anys trobem cursos d’il·lustració a tot arreu. Fa uns mesos, en aquest mateix bloc, vaig donar un cop d’ull a les diverses opcions de cursos, tallers i workshops sobre il·lustració que s’ofereixen a la ciutat de Barcelona, i plantejava els meus dubtes respecte a la qualitat dels continguts i a la formació d’alguns dels docents que imparteixen aquesta disciplina…Estem passant un moment complicat i tothom fa allò que pot, o creu que pot, per sobreviure.
També plantejava la necessitat de buscar iniciatives de veritat, creades a partir del treball constant i des d’una aposta sincera dins del món de la il·lustració.


Bé, doncs aquest estiu he tingut sort i m’han convidat a viure una experiència que m’ha omplert d’energia, ganes de dibuixar, i un sentiment de plenitud. Primer em van suggerir col·laborar com a professor de suport, però vaig declinar la proposta. Després de molts anys dedicant-me al món de l’ensenyament de la il·lustració, em va semblar interessant i necessari canviar de rol i viure com a alumne l’experiència, amb la finalitat d’aprendre coses noves des de l’altra banda. He volgut deixar-me sorprendre i dibuixar d’acord a les propostes d’un altra persona que, possiblement, té una mirada respecte a la professió que ens uneix molt diferent a la meva. Després de la presentació que va fer la Jutta, els companys del curs, sorpresos, em preguntaven què buscava jo prenent part en la iniciativa.

Vet aquí, doncs.


Ja fa dos anys que la il·lustradora Jutta Bauer proposa una acadèmia d’estiu a la zona de Mecklenburg, a Alemanya. Una de les zones més boniques i amb naturalesa més exuberant al nord d’Alemanya.

Al mig de boscos, camps, llacs, rius i envoltats de cavalls, bous i vaques, cérvols i castors, hi ha la casa d’hostes Alt Necheln, propietat d’una família molt jove, els Beyer.

La Jutta Bauer reserva tota una planta d’aquesta casa familiar, restaurada fa 10 anys. Els participants a la Sommer Akademie, com ho anomena la Jutta, vivim a les habitacions del 2n pis d’aquesta casa de tres plantes. Disposem de dues cuines, i dos banys només per a nosaltres, i de tot l’espai comunitari de la planta baixa, menjador inclòs, per a dibuixar durant l’horari de taller i totes les hores del dia si en tenim ganes.


Som catorze alumnes, la majoria il·lustradors de llibres de text i divulgatius, i algunes persones més joves que són estudiants encara i volen veure com és aquest món de la mà d’una professional molt coneguda al seu país i arreu del món.

La Constance Beyer vigila que tot estigui sempre a punt: els esmorzars, el dinar servit a la taula de la terrassa i els pastissos de fruita... Tot és com un conte dels germans Grimm, si considerem que ens trobem al mig d’uns camps verds immensos, envoltats d’arbres centenaris d’una alçada impressionant i casetes de fusta.


La Jutta ha organitzat una setmana a base d’exercicis d’acord a un tema diferent proposat al començament de cada jornada de treball: el dia del joc, el de la línea, el de la taca; el dia de no dibuixar i el dia on tot és possible...
Cada matí presenta el tema principal i escriu en un paper de gran format les idees generals que tenen a veure amb les converses que es van generant. Just després, fem algun exercici de grup per conèixer-nos millor. Tasca difícil entre la gent del grup, ja que la majoria són alemanys del nord,de tarannà tímid i actitud seriosa i prudent.


Passa el matí molt de pressa, dibuixant, tacant, llegint fins l’hora de dinar. Cadascú disposa de la seva taula de treball i de material suficient per a poder realitzar els exercicis proposats per la Jutta. Si ens manca algun estri de dibuix (paper, tinta o pinzell) tenim una petita parada-botigueta on ho podem adquirir directament. La Jutta pensa en tot!


Al migdia, la Constance ja té la taula parada i encarada al bosc, a la part del darrere de la casa. Àpat vegetarià de procedència ecològica per a tots!

Les tardes es destinen al treball creatiu individual, amb tota la llibertat per fer propostes i projectes personals, tot i que la Jutta té preparades algunes activitats alternatives i voluntàries com ara anar a remar al riuet, caminar pels boscos, banyar-nos als llac de més a la vora o visitar el museu del castor...Un seguit d’activitats sense parar fins l’hora de sopar.


Abans d’anar a dormir dediquem un temps a revisar els treballs, a veure una projecció d’imatges dels il·lustradors referents de la Jutta com Tomi Ungerer o Saul Steinberg o escoltar algun text de la il·lustradora i escriptora finlandesa Tove Jansson, de qui aquest any se celebren els 100 anys dels seu naixement, llegit per la il·lustradora alemanya.


El darrer dia organitzem una exposició dels nostres treballs. Primer disposem les taules, seleccionem els treballs que volem mostrar i ho deixem preparat de manera atractiva i suggerent per als visitants de cap de setmana a Alt Necheln.


Una setmana intensa, plena d’emocions, de molta feina i de reflexió sincera. Un curs recomanable, sens dubte, als il·lustradors, però també a la gent teòrica, als crítics, als bibliotecaris i als mestres que, per la seva tasca, necessitin apropar-se a la cuina dels il·lustradors per entendre, una mica millor, l’univers que s’amaga al darrere de cada acte creatiu.

Unes colònies per a tothom que vulgui seguir ampliant la mirada!

3 comentarios :

Deu der massa! Natura, ganes de compartir!

Volia demanar si mai has coincidit amb l'il.lustrador basc JOKIN MITXELENA que fa molts anys viu a Alemanya.
Tot ve pq passant uns dies a Donosti vaig veure que feien una exposició seva.

Imma C.


Imma, amb en Jokin ens coneixem i ens hem anat trobant gairebé tots els anys a la Buchmesse de Saarbrücken (Alemanya) al mes de maig.

Publica un comentari a l'entrada