Homenatge a Truffaut


813. Truffaut per Paula Bonet. Text i il•lustracions: Paula Bonet. Bridge-La Galera, Barcelona 2015. 184 pàgines.

Proposta original aquesta que llança La Galera a través del seu segell Bridge: la il•lustradora Paula Bonet, cada cop més reconeguda i present arreu, idea un llibre il•lustrat sobre la figura del director de cinema francès François Truffaut. I què en diu o què n’explica, de Truffaut?, us preguntareu. Parla de la seva vida? Dels seus films?
Parla, sobretot, de triangles. De relacions entre tres, de l’amor i el desamor entre tres vèrtexs. I aquest aspecte, a parer de qui us escriu, és el factor més original i sorprenent. 813 són tres xifres (un número que apareix sovint a les pel•lícules de Truffaut) i acaba en 3.L’autora divideix el discurs en quatre parts. A la primera, ens parla de la biografia de Truffaut, especialment de la relació amb el seu actor fetitxe, Jean-Pierre Léaud. El triangle de la primera part és el que s’estableix entre Truffaut, Léaud i el personatge que aquest interpreta a “Els 400 cops”(1959), Antoine Doinel, una mica alter ego de l’un i de l’altre. La segona part parla de la relació a tres bandes entre els personatges de la pel•lícula “Jules et Jim” (1962) i que parteix d’un triangle real. La tercera ens mostra els conflictes entre els tres protagonistes de “La pell suau” (1964): un home, la seva dona i la seva amant. I la quarta versa sobre la relació extra matrimonial a “La dona del costat” (1981): dues parelles són veïnes, i l’espectador va sabent que l’home de la primera parella i la dona de la segona havien estat amants i que, en retrobar-se, recuperen la relació.


Un llibre de triangles, doncs. N’hi ha més d’un amb final tràgic. Emocionalment tots són complicats, i l’autora de 813 (que agraeix als editors haver confiat “en un projecte tan personal”), trena el discurs narratiu basant-se sobretot en els llibres que s’han escrit sobre Truffaut i la seva filmografia (de tot plegat n’hi ha testimoni al final del llibre).
Em sembla més que bé recuperar Truffaut. És un cineasta potent i autèntic que, com sol passar amb tots els creadors, tenen les seves èpoques de reconeixement i d’oblit, que solen ser cícliques (i ara, malauradament, toca la d’oblit, com passa amb un munt de directors que foren imprescindibles als 70 i 80. Tothom veia les pel•lis de Wenders, de Fassbinder, d’Alain Tanner). L’intent de posar les coses al seu lloc em sembla encomiable, i fer-ho en format llibre il•lustrat, i escollint un tema en concret de la seva filmografia, em sembla interessant, especialment per als joves que no coneixen Truffaut, però sí que admiren la feina de Bonet com a il•lustradora. Ens posem al dia, gràcies a fragments de text força llargs i manuscrits per l’autora, dels arguments de les pel•lícules, de detalls de la vida dels actors i de les relacions amb el director, de curiositats dels autors de les novel•les en les quals es basen alguns guions... La lectura és àgil i força ben travada.I la part gràfica és Bonet en estat pur. Totes les pàgines, que són moltes, contenen il•lustracions. Dibuixos efectistes, d’inspiració fotogràfica com és marca de la casa, amb llapis i taques ben posades de color, amb molts rostres de nassos vermells i aiguats de tons càlids pastel. Agradable de degustar i que s’ha d’entendre, ho anuncia Bonet a la primera pàgina, com “un homenatge il•lustrat a un breu fragment de la seva filmografia i també al realitzador mateix”.

La majoria de dibuixos són la reproducció exacta de fotogrames de les pel•lícules, dels cartells promocionals, dels retrats d’actors i directors... Tot d’imatges que ha fet algú altre i que Paula Bonet redibuixa (reintrepreta?), acolora, treu de context i, sovint, abelleix. Seguint el precepte màxim del “pop art”, el d’utilitzar icones del món audiovisual i donar-los nova vida, Bonet pren la decisió de no crear noves imatges, sinó d’aprofitar les que ja existeixen. L’art és decisió, això està clar. Paula Bonet i els seus editors han decidit, i entenem que aquest és el sentit de l’homenatge, substituir els fotogrames i les fotografies originals per les seves versions dibuixades. Cadascú tindrà una opinió diferent sobre si els dibuixos milloren, enriqueixen o canvien substancialment els originals fotogràfics; si es guanya alguna cosa o si, pel contrari, es perd.


El que està clar és que es personalitza: tenen ara la marca Bonet. Hi trobem uns intents tímids de discursos gràfics diferents: una seqüència (de la pàgina 21 a la 25) del càsting que es va fer a Léaud abans de donar-li el paper a “Els 400 cops”; una altra seqüència de diàleg de “La pell suau” entre la 122 i la 127; els retrats dels personatges de les pel•lícules en cada una de les parts i la seva interrelació “triangular” marcada per unes línies blaves. Però en general les il•lustracions tindrien l’objectiu de substituir les imatges originals del film i dels seus protagonistes. Les creacions de Bonet en aquest llibre no sorgeixen del no res, sinó del que ja hi ha: el seu afany no és inventar, sinó dissenyar, opció molt lícita i, estaran d’acord amb mi, molt emprada darrerament i amb molt èxit popular i comercial. L’autora, a la primera pàgina, fa aquesta declaració de principis: “El llibre que tens a les mans neix de l’admiració cap a l’obra de François Truffaut, cap a la seva manera de veure i reflectir el món i tot allò que l’angoixava o el sobresaltava i que va saber transformar en art”. Hem de suposar que aquesta admiració de Bonet envers Truffaut l’ha dut a “transformar” les imatges en el seu estil. A mi, però, personalment, em sap greu no trobar al costat de la biografia, la bibliografia i la filmografia, cap pista dels autors de les fotografies originals amb les que ha interactuat l’autora.


Un llibre bonic, molt ben editat i que encoratja a redescobrir Truffaut i les seves històries. La imatge que tanca l’obra és la mateixa de la portada: Fanny Ardant a “La dona del costat” a punt de rebentar-se la closca d’un tret després de matar el seu amant Depardieu. L’amor tràgic a tres bandes ha donat boníssimes pàgines de literatura i magnífiques escenes de cinema. Ara, de la mà de Bonet i de Truffaut, entra també al món del llibre il•lustrat.

0 comentarios :

Publica un comentari a l'entrada