100.000 visites al Replà. És Nadal!

Per Sant Jordi de 2013, obríem les portes del nostre edifici i convertíem la nostra escala en un bloc anomenat Llibres al replà, per compartir les lectures, que tots els veïns portàvem a terme de manera habitual, amb tots els lectors del món mundial.
Trenta-dos mesos després, per l'escala han passat més de 100.000 visites, i aquest és un motiu per celebrar-ho amb alegria i per continuar endavant amb la mateixa empenta, per seguir descobrint noves i velles veus, per seguir compartint mirades diverses i contagiant passions.
Cadascun dels veïns del bloc Llibres al replà vol donar les gràcies a tots els visitants que ens heu fet costat, desitjar-vos un bon any i... RECOMANAR-VOS LLIBRES:

1r 1a
Des del 1r 1a, la família Mumin us volem donar un consell: regaleu llibres! El Nadal és temps de trobada... Aprofiteu aquests dies per portar llibres a tots aquells que us estimeu.

YAMAMOTO, Lani. Stína: la nena de gel. Trad. Jordi Martín Lloret. Barcelona: Babulinka Books, 2015

Amb una edició excel·lent, ens arriba aquest text breu des dels països nòrdics protagonitzat per Stína, una nena que sempre té fred. 
Estiu o hivern, no hi fa res, perquè el fred de Stína és d'aquells que s'instal·la a dins nostre i costa molt de treure.
Un llibre poètic que segueix la línia de Babulinka, una editorial que, a poc a poc, va confegint un catàleg exquisit.   
MINHÓS MARTINS, Isabel. Halte, on ne passe pas! Il·lustr. Bernardo Carvalho. Genève: Notari, 2015

Descoberta la versió original portuguesa gràcies a Librosfera vam córrer a comprar la traducció francesa d'aquest àlbum en el darrer Saló del llibre de Montreuil.
Una història divertidíssima sobre un general que dóna ordres estúpides i un pobre soldat que intenta fer-les complir. 
Això no seria cap novetat, però la gràcia és que un aspecte formal del llibre és alhora la peça clau del contingut. El plec central de les pàgines es converteix en una frontera. El general pretén que cap dels personatges de la història ocupi la pàgina dreta del llibre, però la pàgina de l'esquerra es va omplint, omplint i...


CARROLL, Lewis. Alícia. Il·lustr. Sir John Tenniel; acolorides per Harry Theaker i Dix Wallis; Trad. Salvador Oliva. Barcelona: Baula, 2015


I per celebrar els 150 anys de la publicació del clàssic de Lewis Carroll, us volem recomanar l’edició excel·lent que acaba de publicar l'editorial Baula.
El llibre inclou les dues obres: Alícia al país de les meravelles i A través del mirall i allò que Alícia hi va trobar. A banda, hi trobareu un pròleg de Philip Pullman i una breu història il·lustrada sobre la creació i primera publicació d'Alícia. 
Text complet amb el cos de lletra gran, molt agradable de llegir i les il·lustracions clàssiques de John Tenniel.1r 2a
Malgrat “fer un fred que pela es cul de ses llebres”, al 1r 2a, us volem recomanar tres novetats, el contingut de les quals té lloc a l’aire lliure. Abans de llegir-les, abrigueu-vos bé. Obrir un llibre, sovint, és com obrir una finestra:

TORRENT, Dani. Àlbum per a dies de pluja. Figueres: Cal·lígraf, 2015

Dani Torrent, que ja ens havia ofert mostres del seu talent i personalitat artístiques a Piu-piu (Cal·lígraf, 13) i a Mi abuelo Marcelo (Kalandraka, 11), ens ofereix un àlbum amb un fons sípia com els àlbums de fotos d’antany. I és que el protagonista retrata moments de goig i de llibertat el darrer dia de vacances que els integrants de la família passen plegats. Un àlbum d’acurada i bella factura, amb diversitat d’enfocaments, per a compartir en família.   


CABRÉ, Jaume. En Pere i el bosc. Il·lustr. Júlia Sardà. Barcelona: Estrella Polar, 2015

En Pere és un nen que, una nit, s’endinsa al bosc tot buscant el seu camió de bombers. Diversos animals l’ajudaran en la seva recerca. El gran Jaume Cabré ens planteja un conte que es mou entre la realitat i la fantasia. Aquesta permet a en Pere parlar amb els animals i ficar-se en un cau de conills. L’embolcall de regal i les il·lustracions de Júlia Sardà, amb colors foscos i ocres, donen una volada enorme al conte. 


PARR, Maria. Tania Val de Lumbre. Il·lustr. Zuzanna Celej. Trad. Cristina Gómez-Baggethun. Madrid: Nordica, 2015

Amb aquest títol, l’editorial Nordica comença a publicar llibres per a infants, amb la mateixa cura que aplica als llibres d’adults. Tania Val de Lumbre és una novel·la d’una autora noruega contemporània, on presenta una de les poques nenes que viu en una vall freda i nevada. La comparen amb mi, Pippi Calcesllargues, té molts amics, la major part adults, i fa el que calgui per passar-s’ho una mica bé i estar a gust amb els que l’envolten.2n 1a
PERRIN, Renaud. La femme à barbapapa. Arles: Rouergue, 2014

Des del 2n 1ª, i havent passat pel Saló del llibre a París, us proposem el nou treball de l’il·lustrador Renaud Perrin. Un llibre ple dels personatges habituals de l’univers irònic i oníric de l’artista francès, que aquesta vegada els situa en el món de les atraccions de fira. Il·lustracions creades amb linòleum i impreses amb una paleta dels colors primaris que ofereix al llibre un estil gràfic aparentment retro, atrevit i ple de força. Difícilment serà traduït al català, però el podeu gaudir en francès i demanar-lo a la llibreria Abracadabra de Barcelona, que us el farà arribar amb molt de gust!


SÁNCHEZ, Eva.  Dip. Más allá de la oscuridad. Madrid: Edelvives, 2015. Premio Internacional Álbum Ilustrado Edelvives 2015

Ja podem gaudir del nou àlbum premi Edelvives a càrrec de la il·lustradora Eva Sánchez. A Llibres al replà hem parlat amb l’Eva en diverses ocasions, i ara és l’autora i il·lustradora de l’àlbum que proposem. Ja podem conèixer aquesta història que l’Eva va crear inspirant-se en una llegenda del poble de Pratdip a Tarragona. Els Dips són una mena de llops vampir que xuclen la sang del bestiar i atemoreixen la comarca. Curiosament, aquesta llegenda és anterior a “Dràcula”.
Unes il·lustracions fetes amb llapis i aquarel·la i amb el traç solt i decidit de la il·lustradora, que ens apropa a la millor il·lustració catalana de tots els temps.


GÓMEZ REDONDO, Susana. Heli amb hac. Il·lustr. Armand. Trad. Txell Freixinet i Raspall. Barcelona: Takatuka, 2015
Quin enrenou  representa l’arribada d’un germanet a casa? Els llibres de pares joves amb criatures que han d’ensenyar als seus fills a conviure plàcidament, estan de moda. L’editorial Takatuka ens presenta una història de gelosia del primer fill, en aquest cas és una nena, l’Estrella quan li arriba el germanet petit a casa, l’Heli.
A l’il·lustrador, l’Armand, li agrada reutilitzar els objectes i reciclar, i ha fet unes il·lustracions plenes d’expressivitat gràcies a la conjunció de recursos gràfics diferents, collage, taques, traç. Un llibre amb molta força i sense cap concessió a la sensibleria, per a fer-nos entendre que l’arribada d’un nou ésser petitó a casa ha de ser motiu de joia i que tots tenim un lloc a l’espai!


2n 2a


BAKKER, Gerbrand. Les pereres fan la flor blanca. Barcelona: Raig verd, 2015

Del guanyador Premi Llibreter 2015 ens arriba una novel·la juvenil de gran impacte. Els bessons Klaas i Kees i el seu germà petit Gerson juguen sovint a «Negre», un joc en què la regla principal consisteix a no obrir els ulls. Un dia, en Gerson perd la visió en un accident de cotxe, i es veurà obligat a jugar a «Negre» la resta de la seva vida. Serà capaç d’adaptar-se a la seva nova vida amb l’ajuda del seu gos? Un final sorprenent oferirà una solució, però és la millor?


NESS, Patrick. Un monstre em ve a veure. Carcaixent: Sembra, 2015

Mereixedora de dues medalles a Anglaterra pel text i les il·lustracions, aquesta novel·la ens explica com de profund i d’amagat pot arribar a refugiar-se el dolor i la mentida. Tot comença quan a les dotze i set minuts de la nit el teix del jardí del veí pren vida i visita el jove Conor. El monstre esdevé aleshores l’inconscient que el protagonista intenta tapar sota capes i capes de dolor que, d’una o altra manera, afectarà tot el seu entorn. No us perdeu el trailer de la pel·lícula que en Bayona ha fet del llibre!


BURGAS, Àngel. La mirada indiscreta. Barcelona: Bambú, 2015 (Grans lectors; 12) 

En paraules del propi autor, diem que “és una novel·la negra que em va encarregar la meva editorial, i jo no sóc lector d’aquest tipus de literatura, però m’agrada molt el cinema i aquest llibre és tot un homenatge a l’obra de Hitchcock, perquè per exemple el títol, ‘La Mirada Indiscreta', fa referència a una de les seves pel·lícules, ‘La ventana indiscreta'”. Un autèntic thriller que us enganxarà des de la primera pàgina.


3er 1a

Des que fa uns anys, Koko i All Ball trobaren a París Le musée en 10 couleurs, cada vegada que tornen en hivern a la ciutat del Sena busquen altres llibres que apropen l'art als xiquets.

CURTIL, Sophie. Le musée en 10 couleurs. Toulose: Milan Jeunesse, 2006

En Le musée en 10 couleurs, Sophie Curtil vinculava deu obres d'art a deu colors, repetint una seqüència de sis pàgines que descobreix, a poc a poc —primer per un forat, després en una imatge parcial i, finalment, a través de la fotografia de l'obra sencera— des de Le Rhinocéros roig brillant de Xavier Veilan fins al Pugno Fosforescente de Gilberto Zorio, passant pel desconcertant Giant Ice Bag de Claes Oldenburg i set peces més d'art modern.


PÉGHAIRE, V. La nuit tous les chats sont verts. Palette, 2011

En una línia semblant, els veïns del 3er 1a han trobat La nuit tous les chats sont verts, de Vincent Péghaire, un altre imatgiari per a primers lectors en què cada dia de la setmana, en espais ben diferents —el saló de les Lampes rouges, de Lichtenstein; la carretera del Roadscape 72, de Julian Opie; el jardí A Lawn Sprinkled, de Hockney...— els nens aprenen que existeixen animals de colors impossibles, com el llop blau de Cracking Art Group, l'ós groc de Nathan Sawaya, el gos rosa de Michel Blazy o el gat verd de Warhol. Preciós joc de pàgines en les quals es relacionen pintures i escultures recents a través de la sorpresa i el color.GUERIF, Andy. Le code de l'art. Paris: Palette, 2013

I també, Le code de l'art, un llibre sense paraules en què Andy Guerif enllaça humorísticament obres de totes les èpoques —fonamentalment pintures però també altres peces— amb icones actuals de tota mena: al costat de l'Adan i Eva de Cranach veiem els símbols característics dels lavabos d'homes i dones; la senyal que informa d'una gasolinera acompanya el Gas d'Edward Hopper; la icona de restaurant amb una fotografia d'André Kertész; la senyal de prohibit amb un quadre de Rothko i així fins a seixanta obres en un divertit i agosarat recorregut per la història de l'art.3r 2a
LIE, Bjorn R. Tout Shuss! Trad. Pascale Mender. Paris: Thierry Magnier, 2011


Descobert (i comprat) al darrer Saló del Llibre de Montreuil-París fa un parell de setmanes, us parlem d’un àlbum, del noruec resident a Bristol Bjorn R Lie, que en francès han titulat Tout schuss! i que és una meravella. Arranca amb la vista aèria d’un poble de muntanya nevat, just a trenc d’alba i a quatre graus sota zero. Ja hem descobert per la portada que serà un àlbum de neu, d’esquí alpí, i vet aquí que no anem errats. Tout schuss! és un món dins d’un llibre: sense abandonar mai la pràctica de l’esquí, les estacions recreatives, el telecadires i el bosc, se’ns parla dels que hi viuen, dels que hi van, de l’amor, de la por, de la natura, de la roba, dels aparells, dels actes socials, d’aprendre, de compartir... 

 Aquesta mena d’imatgiari deliciós acaba amb l’arribada de la nit quan es buiden les pistes, i una sentència: “Demà també preveiem una jornada fantàstica...”. Una il·lustració contemporània, amb elements que sobten fora de context, amb barreja de personatges humans i animals humanitzats, amb una riquesa de matisos, colors i perspectives fascinants, i una atractiva mirada ingènua que permet tantes lectures i interpretacions com lectors tindrà la història.SALVADOR LLOPIS, Alba. La cançó de les balances. Il·lustr. Ignasi Blanch. Barcelona: Takatuka, 2015

Josep Maria Carandell va composar “La cançó de les balances” per al seu amic Ovidi Montllor, que la va incloure en el seu primer disc l’any 1968. Es va convertir en una referència dins de la Nova Cançó i fins i tot el mateix Carandell en va fer una adaptació per a teatre que es va estrenar el 1974. Moltes generacions han cantat aquest gran tema reivindicatiu, i ara Takatuka ha tingut l’encert de convertir-lo en àlbum il·lustrat. La cançó l’ha adaptada Alba Salvador i hi ha posat cares, escenaris i colors el nostre veí de replà Ignasi Blanch.


Hi descobrim un Ignasi colorista, que ha gaudit com un xaval, com diu ell, davant d’una capsa de llapis de colors Caran d’Ache (la que ben segur no tenia de nen quan pintava a casa o a l’escola) i de la que n’han sortit aquests grocs resplendents que simbolitzen la brillantor vàcua dels calés i les xifres que manega el rei, el poderós, que s’estima més comptar el que té que no pas ajudar a aquells que ho necessiten. Tot és viu, a l’àlbum de Takatuka, Tot és possible si comencem des de zero donant prioritat a les coses que realment són importants. Quina bella lliçó pels temps nous que vivim al país. Bon Nadal a tothom!

1 comentarios :

Me feu tanta enveja amb els vostres llibres francesos, veïns... grrrr...

Publica un comentari a l'entrada