Què llegiràs aquest estiu?

Al Replà et proposem...

Els canvis positius

Takatuka publica dos àlbums que parlen de canviar la percepció del món

Qui diu que els joves no llegeixen?

Feu passada pel Protagonista Jove i sabreu què es cou a la juvenil

Tove Krebs Lange, des de Dinamarca al replà!

Entrevistem la il·lustradora danesa

Gloria Fuertes, sense embuts

El libro de Gloria Fuertes, per redescobrir i assaborir una gran autora

De recuperar les ganes de jugar

La Galera publica dos nous àlbums il·lustrats

Al replà, també és Nadal!

Al replà, tenim una tradició molt arrelada. Posar l'arbre, que durant tot l'any tenim a l'àtic, a la porteria, però en lloc de boles, hi posem llibres, algunes garlandes i una estrella fugissera al capdamunt. Tu l'has vist? Deu haver fugit. Els llibres, però, encara hi són... 
Bones festes i millors lectures.
1r 1a
SAMSON, Gideon. Els meus trucs per sobreviure a la classe de natació. Il·lustr. Anke Kuhl. Barcelona: Takatuka, 2016. 15€

El títol d’aquesta història ja ens dóna una pista d’allò que ens trobarem un cop obrim el llibre. Gied, protagonista i narrador, odia nedar. Les classes de natació són els dijous però el dilluns, en Gied, ja comença a trobar-se malament. Són un veritable malson, un suplici.
Heus aquí un llibre que parla d’obsessions, de supersticions i dels trucs que, qui més qui menys, inventem per a fer front a les nostres pors més íntimes.

GOING, K.L. Xaval gras es menja el món. Trad. Albert Torrescasana. Barcelona: Edicions de 1984, 2016. 18€

En Troy Billings té 17 anys i 134 quilos. Un diumenge, fart de ser la riota de tothom, es planta a peu de metro i es planteja seriosament llançar-se a la via. Però entra a escena en Curt , una llegenda de l’institut, un sense sostre, un geni de la guitarra i del punk rock.
Un nano que, no només salvarà el Troy del suïcidi, sinó que donarà sentit a la seva vida, omplint-la d’amistat i de molt bona música.
El llibre de Xaval gras apareixia en una de les llistes que escrivia el protagonista de la molt recomanable novel·la Diari del tot verídic d’un indi a mitja jornada (Edicions de 1984, 2014). Serveixi això com a segell de garantia.

CASTAGNOLI, Anna. La pajarera de oro. Il·lustr. Carll Cneut. Albolote: Barbara Fiore, 2016. 24€

La història de Castagnoli, que té un plantejament proper al conte popular, ens parla d'una jove princesa, capritxosa i prepotent, que s’entossudeix a aconseguir els ocells més estranys d’arreu del món. Cada nova petició és rebuda amb horror pels seus servents, que saben el final funest que els espera si no aconsegueixen trobar-los.
Més enllà del text, però, cal destacar per sobre de tot, el treball magistral d'il·lustració de Carll Cneut i l'edició tan cuidada de Barbara Fiore.1n 2a
MITJONS, Joan. Animalari de carrer. Il·lustr. Júlio Aliau. Tarragona: Piscina, un petit oceà, 2016. 15 €

L'editorial Piscina, un petit oceà, presenta amb la seva habitual precisió i originalitat, un àlbum il·lustrat que té el format d’una capsa de CD i està imprès a dues tintes. I el curiós del cas és que va precedit d’un pròleg on l’autor explica l’origen del text –una notícia sobre la fugida d’uns animals d’un zoo de Georgia, a causa d’una tempesta i unes inundacions-, i en el fons, la filosofia que vertebra les obres de l’editorial. L’il·lustrador Julio Aliau escampa tot de bèsties per la ciutat i per l'àlbum. Les seves il·lustracions es fan mirar pel seu minimalisme, però especialment pel seu simbolisme i el seu sentit metafòric. Una petita joia! 


GOUGH, Julian. Un conill menut i saberut. Il·lustr. Jim Field. Trad. Marta Salvadó. Barcelona: Baula, 2016. (Óssa i conill) 11€
Un conill menut i saberut és la primera entrega d'una col·lecció adreçada a primers lectors. D’aquesta, m'agrada el format de llibre de butxaca i l'enquadernació en cartoné. M’agrada també la combinació i coordinació de text i d’il·lustració que li donen l'aparença d'un extens àlbum il·lustrat. I també el contingut: dos animals, típics protagonistes d’històries per a infants, es fan la guitza fins que una adversitat els convertirá en amics.  M’agrada també el punt d’ironia que s’amaga rere una historia aparentment innocent. Amb ganes d’una nova entrega. BOMBARA, Paula. El mar i la serp. Trad. Bel Olid. Lleida: Pagès, 2016. (Nandibú Horitzons; 1) 10€

Quan Paula Bombara era petita, el seu pare va ser un dels primers desapareguts de la dictadura militar argentina, i la seva mare, detinguda en alguna ocasió. En tres parts, que equivalen a tres èpoques de la seva infantesa, narra escenes o fragments del que va viure i de com ho va viure en aquella època. L’escriptura, que la va començar a elaborar quan tenia trenta anys, és entretallada, gairebé oral. Té més de monòleg, de pensament d’una nena que, de descripció, però comunica, de manera poética, l’impacte del moment i arriba al cor amb tota la força i sinceritat del món. 


SERENA, Marc; BAYER, Edu. Microcatalunya: un viatge pels pobles més petits. La Bisbal d'Empordà: Sidillà, 2016. 23,50€


Llibres al replà és un blog de literatura infantil i juvenil, i Microcatalunya no és un llibre per a infants i joves, però, en canvi, pot esdevenir un excel·lent banc de recursos i idees per a qualsevol creador o prescriptor, alhora que fa un retrat excel·lent de la vida de poble al nostre país a l'actualitat. Durant set mesos, el periodista Marc Serena i el fotògraf Edu Bayer van recórrer diversos pobles de menys de 500 habitants, de tot Catalunya. De cadascun d’ells, en van recollir la història peculiar d’alguna o algunes persones: els set fills músics, l’home que llegia els boscos, la dona que no havia vist el mar...

2n 1a

CASTAÑO MESA, Samuel. El tiempo de mi casa. Medellín: Tragaluz, 2016

Des de Colombia ens arriba el darrer llibre del jove il·lustrador Samuel Castaño. L’il·lustrador colombià presenta un tema emotiu amb unes il·lustracions plenes de simbolisme on recupera algunes de les fotografíes que retalla i guarda de tant en tant, i un treball delicat de llapis. Una història que ens parla de l’absència d’algú que estimes i la sensació d’aturar-se el temps en un moment d’enyor. Un llibre que Samuel ha dibuixat i també ha escrit a partir de la mort del seu avi.
Tragaluz editores és una petita editorial de Medellín que presenta una bona col·lecció de llibres al gust d’un públic exigent, amb una treball d’edició molt acurat i amb tota l’atenció posada en cada detall de cadascún dels nous títols que, any rere any, proposa des de l’any 2005. El tiempo de mi casa, es pot sol·licitar a llibreries especialitzades que us el faran arribar en un parell de setmanes.

APARICIO CATALÀ, Anna. Aigua. Barcelona: Babulinka Books, 2016. 15 €


Què passaria si no deixa de ploure en un poblet molt petit al bell mig d’una vall? Aquest és el plantejament del nou llibre de la il·lustradora de Taradell Anna Aparicio, per parlar-nos de l’amistat, de la companyia i de la importància de la cooperació entre les persones per resoldre conflictes.
L’Anna dibuixa a llapis i afegeix el color amb ordinador per oferir unes imatges molt ben composades, amb una gamma de color molt personal i ben definida que ens endinsa a l’espai natural on s’explica la història dels cinc, o sis, amics, que han de resoldre conjuntament un petit problema que segurament canviarà la seva vida.
Babulinka Books és un projecte editorial que pretén submergir petits i grans en l’educació emocional i el creixement interior, com explica la mateixa editorial a les guardes del llibre.


En aquest nou títol ho aconsegueix sense alliçonar-nos, i amb una proposta molt fresca de qualitat, i narrativament molt engrescadora, de l’Anna Aparicio.

2n 2a
 MANSO, Anna. Allò de l’avi. Barcelona: Cruïlla, 2016. Premi Gran Angular 2016. 8,85€

Allò de l’avi és un llibre de punyent actualitat, una manera d’endinsar els joves lectors en les trames obscures de la corrupció. Tot comença quan en Salva, fill d’una de les famílies de més renom i influents a Barcelona, la seva vida fa un gir de 180º motivat per les investigacions que pesen sobre la seva família i, molt especialment, sobre el seu avi. La literatura juvenil ha tractat multitud de temes, però Manso obre un ou forat en la que mai hi havíem pouat. Bona feina, feta amb rigor i que accelera en la seva presentació a mesura que s’acosta el dilema final. Que faríeu vosaltres en el lloc d’en Salva? Segur?

MACIP, Salvador; RUIZ GARZÓN, Ricard. Herba negra. Barcelona: Fanbooks, 2016. Premi Ramon Muntaner 2016. 13,95€

Recollint el millor de Lovecraft o de John Wyndham –aquest darrer autor del magnífic El dia dels trífids- la parella Macip-Ruiz Garzón ens presenten un thriller trepidant a l’entorn d’una secta que vol iniciar una nova era de la mà d’una nova espècie de planta que ho està envaint tot. La lluita, descoberta i recolzada per una colla de joves intrèpids, ens portarà des de Barcelona als Pirineus. Una novel·la trepidant, amb un punt fantàstic i angoixant, que ens farà mirar-nos a partir d’ara algunes plantes aromàtiques amb uns altres ulls. 


I per a aquells que us agradi una dolça història sobre el que vol dir estimar els llibres, res millor que aquest relat sobre la relació entre una nena i un impressor de l'antiga escola que, amb la voluntat de transmetre la seva feina, la pren com a deixeble. No en podem entendre el títol (si no sabem japonès), però les imatges d'un París tardoral il·luminades per suaus traços d'aquarel·la confegeixen una màgia especial a aquest àlbum. Si el trobeu, sigui on sigui del món, mireu-lo i de ben segur que en quedareu enamorats. 


3r 1a

GUÉRIF, Andy. 1 et 1 font 3, París: Palette, 2013. 16,90€

Andy Guérif és autor de llibres que apropen l’art als lectors més joves: sol trobar un fil conductor senzill però molt efectiu que serveix per a enllaçar amb enginy creacions sovint molt diferents. Fa un any recomanàvem Le code de l’art, títol en què relaciona obres de qualsevol època amb icones actuals de tota mena (senyals de trànsit, símbols del lavabo d’homes i de dones, del restaurant, etc.). En 1 et 1 font 3, el vincle és més sofisticat, no sempre irònic: es tracta de fusionar —de sumar, com proposa el títol— pintures, escultures o instal·lacions de tal manera que el resultat siga una altra obra, també existent però que, d’alguna manera, conjugue característiques de les dues primeres; la major part de les combinacions són realment sorprenents i ben trobades, amb un impactant efecte visual. Des d’àmfores datades més de 650 anys abans de Crist fins a obres del segle XXI (Ai Weiwei, Vik Muniz o Urs Fischer, entre d’altres), Guérif proposa un recorregut molt particular per la història de l’art.


BALLART, Manel. Cada gra de raïm, Maçanet de la Selva: Gregal, 2016. 14€
Cada gra de raïm, premi Lazarillo de 2013 en la modalitat juvenil, és una novel·la de caire realista que conta un any en la vida d’alguns adolescents d’una població propera a Barcelona i que integra amb versemblança guspires de fantasia que romanen en el límit entre allò explicable i allò que és imaginat: sorolls i ombres estranyes la nit de Tots Sants o desitjos que es compleixen després de fregar una llàntia que s’assembla a la d’Aladí. L’argument, ben travat, se sustenta sobre una estructura prou original: quatre parts —les estacions de l’any— dividides en tres capítols, cadascun protagonitzat per un jove —Ferran, Pol (i Rut, la seua xicota) i Mateu, tots tres alumnes del mateix institut—, les vides dels quals es presenten de manera fragmentada: quatre moments, quatre anècdotes basten perquè aquests xavals cobren profunditat, perquè el lector perceba les modulacions i els plecs de les seues personalitats. Això, gràcies a un llenguatge net i a un to alhora tendre i irònic; un to, per cert, en les antípodes de l’espantosa coberta d’aquesta edició.


3r 2a

HOFFMANN, E. T. A. Trencanous i el rei del ratolins. Il•lustr. Maria Tarragó. Trad. Josep Palet. Barcelona: SD, 2016. (El Dodo Bobo) 22 €

Segurament és la primera vegada que es publica el Trencanous de Hoffmann en versió sencera, en català i il•lustrada. Només per això cal felicitar SD Edicions i agrair-li que a) aparegui pels volts de Nadal, que és una data idònia per llegir el relat i b) que hagin fet una edició tan acurada, elegant i completa. Cada pàgina és d’un color diferent; hi trobem moltes il•lustracions del text (algunes a doble pàgina) i dibuixos encapçalant i tancant cada capítol, i ens consta que hi va haver una relació estreta i fructífera entre el traductor, l’il•lustradora i l’editora. Des del tercer segona ens volem fixar en la feina de la Maria Tarragó, que possiblement realitza el millor treball de la seva ascendent carrera. Hi trobem els seus personatges característics (de línia neta, expressius, que beuen de la tradició del ninotaire català), però aquest cop ens sorprèn amb unes composicions agosarades que defugen sistemàticament la senzillesa a la qual ens tenia acostumats.

Dos elements nous passen a formar part dels seus dibuixos: d’una banda la incorporació de trames gràfiques, especialment als terres o murs dels espais, als vestits dels personatges i al mobiliari, però també a la representació de la natura en les comptades ocasions que situa els dibuixos en exteriors. D’altra banda, la interacció de molts personatges en actituds gens estàtiques (especialment en els episodis amb ratolins). Més que mai, descobrim la tendència de la il•lustradora a homenatjar els escenaris teatrals a la italiana (prosceni, bambolines, teló de fons) i que lliga molt bé amb les versions de dansa per a escena que s’han fet del conte original.


ALLARD, Alain. El dia d’anar i venir. Il•lustr. Mariona Cabassa. Trad. Josep Maria Jaumà. Barcelona: Fragmenta, 2016. (Petit Fragmenta) 13'90 €


La Mariona Cabassa va conèixer l’anglès Alain Allard com a professor de dansa i moviment. “Des d’aleshores”, diu la mateixa il•lustradora, “la dansa s’ha convertit en una part important de la meva vida. Amb la dansa, com amb el dibuix, exploro paisatges artístics i creatius, jugo, medito, somio...”, i exactament això és el que aconsegueix en aquest àlbum preciosista i dinàmic. La feina no era senzilla: sense trama, només amb personatges, paisatges, moviments i objectes, Cabassa havia de mostrar tot això que per a ella representa la dansa. Que és la vida, que la fa feliç, que repercuteix en tots els seus actes. Les formes i els colors llisquen, s’acompanyen (es coreografien); sense transicions brusques interactuen tots els fenòmens naturals, els quatre elements; es relacionen les persones, els animals i les plantes; fa fred, fa vent, fa calor, plou, neva. El món de la superfície i el món de sota terra; el mar, el cel... Hi ha referències a les arts plàstiques (Chagall) i la literatura (Lewis Carroll)... Tot es combina deliciosament en aquest gran tot que és sentir-se viu i habitar el planeta.


El text? Per a qui això escriu és sobrer (no seria el millor exemple d’àlbum il•lustrat: text i dibuix en perfecta sintaxi), i res especial aporta la guia de lectura que l’autor ha afegit al final (no me’n puc estar de comparar-ho amb les punyents, intel•lectuals i artístiques accions “accions/impressions” de la mai prou valorada Yoko Ono), però, creieu-me, és un plaer irresistible perdre’s en les il•lustracions consecutives d’aquest llibre, i quin millor moment per fer-ho que ara, a punt de començar les festes més entranyables de l’any i abans d’acomiadar-nos de vosaltres, amics del replà, fins després de festes. Bon Nadal!


Infinites gàbies

155. Text i il•lustracions: Agustín Comotto. Nórdica Libros. Madrid 2016.

Una gesta titànica és la que va emprendre l’Agustí Comotto fa sis anys quan va decidir tirar endavant aquest projecte artístic i literari que finalment arriba a les mans dels lectors publicat per Nórdica Libros dins de la col•lecció Nórdica Cómics. Són més de 250 pàgines il•lustrades que narren la vida de l’anarquista Simón Radowitzky, nascut a Stepanice (Ucraïna) l’any 1891 i exiliat a l’Argentina als divuit anys. L’any 1909 va cometre un atemptat amb bomba a causa del qual va morir Ramón Falcón, militar i cap de la policia argentina qui, uns mesos abans, havia comandat la sanguinària repressió contra les manifestacions obreres amb un balanç d’onze morts i més de cent vint ferits.


Detingut i empresonat, Radowitzky va passar-se 21 anys tancat i vexat al penal d’Ushuaia, la població més austral del planeta. Convertit en mite per la resistència obrera, l’any 1930 fou alliberat i expulsat del país. Després d’una estada a l’Uruguai, tornà a Europa i lluità contra els feixistes a Catalunya i l’Aragó durant la guerra civil espanyola. Fugí d’un camp de concentració francès i aconseguí viatjar a Mèxic on va passar els darrers anys de la seva vida. Considerat per molts com a estendard de la lluita obrera i de l’anarquisme internacional, Radowitzky, que defugia la popularitat, va ser un home conseqüent amb els seus ideals i mai no va abandonar les seves idees sobre la justícia social. Per poder ubicar correctament les dotzenes de personatges històrics que hi apareixen, l’autor afegeix al final del llibre les biografies reals d’alguns d’ells, una bibliografia sobre el tema i un escrit personal molt aclaridor que parla de les intencions i el procés de feina. Entre altres coses, el lector descobreix les connexions entre realitat i fantasia que trobem a 155.
En format còmic, Comotto ens explica la vida del pres 155 dividida en tres grans blocs: la seva joventut a Rússia, el període a l’Argentina i el seu exili a una convulsa Espanya en guerra que l’obligarà a tornar a Amèrica. Amb un caràcter voluntàriament cinematogràfic, la narració d’aquesta vida repleta d’acció, dolor i captiveri, no s’explica de manera contínua, sinó amb incomptables salts en el temps i emmarcada, durant les dues primeres parts (representen la major part del llibre) en un present tortuós de manca de llibertat i constant tortura al penal d’Ushuaia. Des d’una cel•la de càstig per on s’escola el fred i volves de neu, després d’una enèsima pallissa i dirigint-se mentalment a algú anomenat Lyudmila, el presoner 155 repassa la seva vida des del dia que, sent un nen, veu com els cossacs del Tsar arrasen el seu poble i maten el seu amic Dimitri i el seu oncle Pinjas.


Des d’allí, amb flash-backs constants, Comotto ens narra la formació vital i política de Simón: la relació amb els pares, amb el germà discapacitat, amb els companys obrers i amb el seu amor de joventut, Lyudmila, a qui perdrà la pista ben aviat, però que serà el motor essencial per continuar viu malgrat totes les adversitats a què s’enfronta. Amb un blanc i negre escrupolós i un treball exquisit de línia i taca en els centenars de vinyetes que li donen forma, l’autor accentua l’expressivitat de les figures alhora que les fa interactuar una vegada i una altra amb els fenòmens ambientals (el vent, la neu, la pluja, la llum, el foc, la nit...) que els afecten. Molt cinematogràfics també són els punts de vista i els enquadraments, especialment quan vol mostrar el dramatisme de les escenes. Ja des de les primeres vinyetes apareix un color extra, el vermell diluït d’aquarel•la, que no només representa la sang, el dolor i la por, sinó que també simbolitza la llibertat en alguns episodis clau.


Agustí Comotto
  Volem destacar alguns aspectes significatius. Primer de tot, la destresa amb la que l’autor aconsegueix apropar-nos al seu protagonista. No veiem l’heroi ni tampoc el màrtir (com el veuen, “des de fora”, els seus contemporanis) sinó l’home compromès, senzill i superat pels esdeveniments, que se sent sol i desvalgut davant de les circumstàncies. Comotto fa que el lector no perdi mai de vista el nen que va ser Simon, i fins i tot inventa un personatge similar, Luiggi, que l’acompanya en una part de la seva trajectòria.


Un segon aspecte a tenir en compte és el que en podem dir “la metàfora de les garjoles”: Simón sempre se sent engarjolat, fins i tot quan torna a ser lliure, perquè, filosòficament, entén el món com una gàbia sense escapatòria. L’autor se’ns mostra brillant en els moments que descriu aquesta visió existencialista. “(...) Me recuerdan que estoy vivo y que busco una jaula más grande y lo suficientemente infinita como para nunca encontrar sus paredes”, diu a la cel•la; “Al otro lado de la puerta, la nueva jaula es gigante, enorme. ¡Cuántas veces pensé en cruzar a tu jaula, Grigori! Llegué a agarrarme de los ladrillos de la pared para no precipitarme en ella”, pensa quan comprova l’estat del seu germà en un hospital per a malalts mentals; “Siempre tuve la sensación de vivir en jaulas, Martín. En realidad he vivido en ellas toda la vida (...) Me voy a escapar, Martín. Estoy harto de jaulas. Si me matan ya te contaré cómo es la jaula del otro lado; pero estoy harto de éstas”, confessa al seu amic en el camp de concentració de Saint Cyprien l’any 1937. A la darrera imatge del llibre, i de manera simbòlica, un Simón envellit i malalt allibera els coloms dels que fins aleshores havia tingut cura al seu colomar del DF a Mèxic. Els ocells s’allunyen volant pel cel tenyit de negre i vermell, igual que feien les gavines a la vinyeta que obre el llibre. 

Buñuel. Simón del desiertoGavines, coloms... les aus que poden volar i que no han de trepitjar la terra són el somni de llibertat de Simón Radowitzky, a qui en una de les millors escenes del llibre Agustí Comotto situa al costat de Sant Simó l’estilita de Buñuel, que en el somni li diu al presoner: “Mi columna es segura y alta. Nada ni nadie entra y la contamina. Aquí hay paz”. El presoner 155 del penal d’Ushuaia, però, renuncia a quedar-se dalt del pedestal protector perquè el seu lloc és a peu de terra, al costat dels desvalguts i dels que lluiten, amb armes o sense, per fer el món més just i suportable. Biblioteca-Museu Bolònia (Tokyo)

Després de l'empatx a la Biblioteca Internacional de la Literatura Infantil, recentment he tingut l'oportunitat de visitar la que, pels japonesos, és coneguda com a Biblioteca-Museu Bolònia. 
En aquesta biblioteca, cada any, es recullen més de 200 títols que la Fira del Llibre Infantil de Bolònia ha cregut rellevants. 
Són llibres d'arreu del món, per suposat, que han destacat perquè han estat escollits pel catàleg de la fira, o per a alguna exposició. 
Com podeu veure, per exemple, la representació catalana i espanyola és prou nombrosa. Remenant entre els títols hi ha una petita representació dels llibres de la col·lecció Popular (Ed. La Galera), algun llibre dels veïns de l'escala, o bé, de diversos llocs del territori de l'Estat. 

Un dels elements més singulars -atenció, bibliotecaris, per prendre'n nota!- és el biombo, un element molt propi del país, fet a partir d'ampliacions gegants del llibre de El globus vermell de Iela Mari, que permet dividir una sala en dos espais de forma ràpida i bonica. 


L'espai no és gaire gran: tres sales de lectura, una d'elles exclusiva per a infants petits, una sala més gran on fer exposicions i presentacions, i un magatzem. 


El magatzem té uns 8000 llibres seleccionats des de fa uns vint anys a la Fira de Bolònia, un tresor que, com podeu veure, el tenen un xic apretat, però que està a l'espera del seu trasllat a una biblioteca nova que estan construïnt en un pati veí. 

Si algun dia feu passada per aquest país, no oblideu de visitar aquest espai que us permet conèixer l'evolució de la literatura infantil i juvenil universal.